EN
זכיינות אוכל

ישראלים רבים נוהגים לבלות במסעדות ובבתי קפה ולאכול אוכל רחוב. עם התרחבות התיירות בישראל נהנים עסקים אלו מהרחבת המחזורים העסקיים. עובדה זאת מעודדת אנשים רבים להיכנס לתחום ורבים מהם רוצים לעשות זאת בדרך בטוחה, יחסית, בגלל שהיא מבטלת סיכונים רבים הכרוכים בפתיחת עסק בתחום המורכב הזה. חברה בעלת מיתוג הינה בעלת שם שנרכש לאורך שנים. היא מכירה את טעם הקהל והצליחה לרכוש לקוחות קבועים שמהווים בסיס איתן להכנסות. זכיין חדש נהנה, מטבע הדברים, מיתרון חשוב זה. בנוסף, הוא ייהנה מתמיכה לוגיסטית, הדרכות והכשרות ועוד.

בתמורה לרשת הביטחון שהפירמה נותנת היא מקבלת כסף מהזכיין. הסכם זכיינות מאגד את כל התנאים שהזכיין אמור לעמוד בהם. מדובר על תשלום חד פעמי תמורת מסירת הזיכיון, וכן, תמלוגים חודשיים מממנו שנקבעים על פי מחזורי הסניף או על פי קריטריונים אחרים. החברה דורשת שהפעילות תתבצע בהתאם לסטנדארטים שלה. המזון הנמכר יסופק על ידה, התפריט יהיה זהה לזה המקובל אצלה וכדומה. כל התנאים הללו יסוכמו בהסכם מסודר שייערך על ידי עורכי דין. כל צד יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו ומומלץ לזכיין עצמו להצטייד בעורך דין מנוסה בתחום. הוא יכול לסייע לו בעת המשא ומתן על סעיפים שונים בחוזה כולל הסעיפים הכספיים.

זכיינות אוכל הינה מגוונת. מדובר על בתי קפה, מסעדות, פיצריות, קונדיטוריות, פלאפליות, חומוסיות ועוד. במקרים רבים, מדובר על השקעה ראשונית גדולה. הדבר נכון במיוחד כאשר יש צורך לשלם עבור הזיכיון ואף לשלם עבור הקמת הסניף ועיצובו. משום כך, כל זכיין בפוטנציה צריך להיערך לכך כלכלית. ההשקעה הרבה מחייבת גם בדיקה מעמיקה לגבי מיקום הסניף ומומלץ לערוך תכנית כלכלית מסודרת. ברגע שעסק של מזון נכנס לשגרה מבורכת הרי שהוא מבטיח הכנסה ופרנסה לזכיינים. חוזה טוב מגדיל את הסיכוי לרווחים נאותים.

אודות הכותב

עו"ד אודי דנהירש

ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.

עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.

קראו עוד אודות עו"ד אודי דנהירש