סכסוכים עסקיים הינם סכסוכים נפוצים בעיקר בשל מחלוקות הנובעות מהפרות הסכם בין שני הצדדים. ההפרות עלולות להיות לגבי חוזים כתובים אבל גם לגבי הסכמות שבעל פה.
העולם העסקי הוא דינאמי וקשרים עסקיים רבים נרקמים בין מול לקוחות וספקים. כל מערכת יחסים כזאת יכולה להוליד סכסוכים על תשלום, תפקוד לקוי, אי עמידה בלוחות זמנים, אי אספקת מוצרים וחומרים בזמן, הטעיה ועוד. במקרים רבים הן מתפתחות למימדים גדולים עד כדי איבוד שליטה עליהן.
ניתן להגיש תביעות לבתי משפט אולם אלו דורשות זמן רב מאוד בשל הסחבת וחוסר הגמישות המאפיין מוסדות אלו. לעיתים, יש צורך להגיע לפתרון מהיר בשל העובדה שהקשרים העסקיים בין שני הצדדים חשובים לשניהם גם יחד ובשל סיבות נוספות. גישור עסקי יכול להועיל רבות בגלל שהוא מתבצע במהירות רבה. כאן כל צד יכול לנהל משא ומתן ישיר אגב התייחסות לרצונות, לצרכים ולתחושות שלו. ההליך זול בהרבה מהליך של בתי משפט בשל חיסכון בשעות שירות של עורכי דין, אי תשלום אגרות ובשל סיבות אחרות.
קיימים מספר סוגי גישור: בין שותפים, גישור מסחרי בעת התנהלות חברה וכן, גישור עסקי בין חברות בינלאומיות. מגשר עסקי חייב להיות עורך דין בעל ידע משפטי בתחום. תפקידו הוא לאפשר ליריבים להגיע להבנות בכוחות עצמם. עמדתו היא ניטראלית. הוא יכול לנהל שיחות בנפרד עם כל צד, ובנוסף, שיחות משותפות עם שניהם גם יחד. הוא יכול להצביע על נקודות בעיתיות שניתן למצוא להן פתרונות יצירתיים, להדגיש לשני הצדדים את היתרון בלהיות מעשיים, וכן הלאה. תרומת מגשר לגישור ויישוב סכסוכים יכולה להיות משמעותית מאוד. בשל אופי השיחות והדיונים שהינם פורמאליים ואינם מתבצעים תחת עינו של בית המשפט נוצרת אווירה נינוחה יותר התורמת להתקדמות ההליך. ההסכם, לרוב, על ידי בית משפט.
לייעוץ ראשוני עם עו”ד אודי דנהירש השאירו פרטים:
מרבית הפעילויות העסקיות הינן דינאמיות בשל צרכי מנהלי ובעלי העסקים. הדבר מתבטא ברכישת לקוחות חדשים, חתימה על חוזים עם קיימים, רכישה מספקים, סגירת הסכמים בין חברות למטרה משותפת, וכן הלאה. בגלל המורכבות שלהם קיים חשש לחילוקי דעות מעת לעת. כאשר הן ברמה נמוכה אזי, לרוב, הן נפתרות בקלות אבל תמיד קיימים מקרים אשר גולשים לסכסוך עסקי של ממש היכול להביא, בסופו של דבר, להליכים משפטיים בבתי דין. יחד עם זאת, ניתן לפתור סכסוכים רבים באמצעות גישור עסקי, גישור מסחרי או אחר ולייתר את ההליכה לבית הדין.
היתרון בגישור מסחרי או עסקי אחר הוא בקלות הביצוע. להבדיל מבתי דין, הוא פחות פורמאלי ומהיר יותר. אין סחבת ובירוקרטיה כמו בבית משפט, מנהלים אותו משרדי עורכי דין עסקיים המתמחים בכך ואף מקבלים הסמכות לכך. לרוב, התוצאות מקובלות על ידי בתי המשפט ומקבלות תוקף רשמי. כל צד יכול להציג עמדתו, ותפקיד עורך הדין המגשר הוא לשוחח עם כל צד ולנסות לגרום לו ללכת לכיוון פשרה עד כמה שניתן מבחינתו. הדיונים יכולים להיות במשותף או בנפרד והמומחית של הגישור הוא בהכוונה אבל גם להכיר בכדאיות סיום הסכסוך במהירות כדי להוריד את הבעיות הללו מהראש.
גישור עסקים פעילים יכול להיות בין שתי חברות או שני עסקים, בין לקוח ונותן שירות, בין שותפים, בין שתי חברות בינלאומיות ועוד. כל אחד שונה מקודמו. במקרים רבים, הרצון להמשך שיתוף פעולה יהיה קיים וסיום הליך מהיר יתרום לחזרתו לשגרה. במקרים אחרים, הוא פשוט יחסוך זמן, כסף ועגמת נפש לאחד הצדדים או לשניהם. גישור עסקים פעילים מוצלח יכול להגיע לתוצאות דומות כפי שהיו נקבעות בפסיקות בתי משפט, רק ללא התלאות שבדרך. מומלץ לקבל שירות מעורך דין מסחרי עם ניסיון בגישור ומוניטין בתחום.
לייעוץ ראשוני עם עו”ד אודי דנהירש השאירו פרטים:
ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.
עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.